Wednesday, November 9, 2016

Random pics

Didn't let the gang out of the pen yesterday - it was a day filled with clouds, wind and drizzle. So here are some other pics from my photo folder:



 Sunrise on Sunrise Mountain: (It's a good name for it!)



 The only time I can enjoy this view is when the leaves are gone:


 Heavy frost on the garage roof...


 ... it was cold that morning:


 These clouds were hanging very low, it seemed you could almost touch them:



 The sun trying so hard to get through:



 Neat "popcorn" clouds:



 They only lasted a couple of minutes and then the sky cleared:



 Hopefully the sun will come out today and I can let the gang play in the leaves again!

:o)



The Kakapo

A parrot that doesn't fly! 





Kakapo

Strigops habroptilus G.R. Gray, 1845

Order: Psittaciformes
Family: Strigopidae
New Zealand status: Endemic
Conservation status: Nationally Critical
Other names: kākāpo, owl-parrot, tarapo, tarepo, night parrot
Geographical variation: Nil
Kakapo. Adult male (Sirocco). Maud Island. Image © Dylan van Winkel by Dylan van Winkel
Kakapo. Adult male (Sirocco). Maud Island. Image © Dylan van Winkel by Dylan van Winkel
The kakapo is a large, nocturnal, flightless, lek-breeding parrot – a real oddity. It is also critically endangered, and the focus of considerable conservation attention. Before humans arrived it was common throughout New Zealand’s forests, but predation by introduced mammals brought it to the brink of extinction - a low point of about 50 birds only in the mid 1990s. The transfer of the whole population to predator-free islands and intensive intervention in every stage of its life has led to a steady increase in numbers.
Kakapo have no close relatives.
Identification
A large flightless forest-dwelling parrot, with a pale owl-like face. Kakapo are moss green mottled with yellow and black above, and similar but more yellow below. The bill is grey, and the legs and feet grey with pale soles.
Voice: males make a deep booming call (“booming”) and a loud wheezing call (“chinging”) to attract mates to their leks. Both sexes make a loud high pitched skraak call (“skraaking”). 
Similar species: kaka and kea are the only species with which kakapo might be confused, but their moss green colour, large size, flightlessness and nocturnal habits make them easy to distinguish. It is also very unlikely that any kakapo exist other than at a few managed sites, and so the chances of misidentification are very low.
Distribution and habitat
Once found throughout New Zealand, kakapo started declining in range and abundance after the arrival of Maori. They disappeared from the North Island by about 1930, but persisted longer in the wetter parts of the South Island. The last birds died out in Fiordland in the late 1980s. A population of less than two hundred birds was discovered on Stewart Island in 1977, but this population was also declining due to cat predation. During the 1980s and 1990s the entire known population was transferred to Codfish Island off the coast of Stewart Island, Maud Island in the Marlborough Sounds and Little Barrier Island in the Hauraki Gulf. Since then birds have been moved between Codfish, Maud and Little Barrier Islands as well as to and from newly predator-free Chalky and Anchor Islands in Fiordland. Kakapo now occur only on forested islands, though they previously appeared to have inhabited a wide range of vegetation types.
Population
A total of 125 birds was known in September 2012. All carry radio transmitters and are intensively monitored and managed. It is possible there are a few birds remaining on Stewart Island, and perhaps even a few in Fiordland.
Threats and conservation
Adult kakapo are vulnerable to predation by cats and stoats, and their eggs and chicks can be killed by rats. Females alone incubate eggs and raise chicks. As they must spend long periods away from the nest feeding, eggs and chicks are particularly vulnerable to predation when the nest is unattended. Chick-rearing is protracted, and nests become smelly and easy for predators to find. Away from nests, kakapo usually freeze and rely on cryptic colouration to hide them from predators. While this strategy worked when the main predators were birds that hunted by sight, it is a completely ineffective strategy to avoid mammalian predators that hunt by smell.
Attempts to protect kakapo from introduced predators by transferring them to Resolution Island in the 1890s failed when stoats swam to the island. In the 1980s and 1990s transfers to completely predator-free Maud Island and to Little Barrier and Codfish Islands which only had kiore halted the kakapo’s decline. However, the population did not start to increase until kiore were removed from the islands and the birds were more intensively managed. Intensive management comprised moving the birds between islands, protecting nests from rats, supplementary feeding adults, closely monitoring eggs and chicks, and rescuing and hand-raising any failing chicks.
Kakapo have very low genetic diversity and, as a consequence, low fertility. Much recent conservation management has focussed on managing matings, and using artificial insemination to minimise further genetic loss.
Breeding
Kakapo breed in summer and autumn, but only in years of good fruit abundance. On islands in southern New Zealand they breed when the rimu trees fruit, which is once every 2 to 4 years. Elsewhere in New Zealand they probably nested when southern beech seeded, but the triggers for breeding in some northern places, including Little Barrier Island, are unknown.
Kakapo are lek breeders. Males call from track-and-bowl systems to attract females for mating. Males play no part in incubation or chick-rearing. The nests are on or under the ground in natural cavities or under dense vegetation. The 1-4 eggs laid in a shallow depression in the soil or rotten wood, which is repeatedly turned-over before and during incubation.
Behaviour and ecology
Kakapo are nocturnal and solitary, occupying the same home range for many years. They forage on the ground and climb high into trees. They often leap from trees and flap their wings, but at best manage a controlled plummet.
Food
Kakapo are entirely vegetarian. Their diet includes, leaves, buds, flowers, fern fronds, bark, roots, rhizomes, bulbs, fruit and seeds. Diet varies seasonally.
Websites
Mission Kākāpō Copulation – a light-hearted look at the extraordinary efforts that have been made by the Department of Conservation's Kākāpō Recovery Team








Today's funny :o)










Today's funny :o)


Just kidding around!







A smushed squirrel was ...

.... right in front of our mailbox and that bought some of my favorite visitors on Monday:



They landed on the roof of our neighbor's house because


... there was some nut running around with a camera getting in their way!!








I've never seen so many at one time.
This is just some of them:



There were three different groups flying in circles. All you could hear was a swooshing sound when they flapped their wings!




Even the crows stayed away!



And there wasn't even a tuft of fur left....

:o)

Tuesday, November 8, 2016

Election Day








Today is going to be the turning point for the United States. Today we will either flourish anew or spiral into another globalist, socialist country. We are at this point in our history not because we are a bad peoples, but because we are getting too lazy. We don't take enough interest even in our local politics. We let someone else do that for us. And we don't pay attention. Not at all. That is our biggest mistake.

We have one final chance to make it right. This is it. You know it and I know it.

We cannot let our grandchildren fight a war to get back what we threw away.

When you leave your home today to vote, please ask a neighbor if they would like to come along with you. Two votes for freedom are better than one.


We must also demand that our representatives follow the laws of our Constitution. And if they don't,  there will be dire, harsh consequences. No one is immune from the law. No one.







Monday, November 7, 2016

The Ethiopian Caterpillar

A big H/T to BW!   :o)





The Ethiopian Caterpillar

Thought to date back as far as 1820, this incredible pre-electronic mechanical robot was made by Swiss watchmaker Henri Maillardet for sale to aristocratic Chinese buyers. The rare gold, enamel, jewel and pearl-set automaton mimics the gracious undulating caterpillar’s crawl with a clockwork powered mechanism which drives a pair of gilt-metal knurled wheels.
The body is realistically designed to represent a caterpillar comprising eleven jointed ring segments, framed by seed pearls, and decorated with translucent red enamel over an engine-turned ground, studded overall with gold-set rubies, turquoise, emeralds,and diamonds. The underside is decorated with champlevé black enamel. When the automaton movement is engaged, the caterpillar crawls realistically, its body moving up and down simulating the undulations of a caterpillar by means of a set of gilt-metal knurled wheels. The automata work is composed of a barrel, cam and two leavers all working together to create the crawling motion.
Born 1745, Maillardet was a Swiss mechanician who worked in London producing clocks and other mechanisms, including various automata, including a famous set depicting magicians and others which could write in French and English. When one was presented to Philadelphia’s Franklin Institute in 1928 it was of unknown origin; but once restored to working order, the robot itself provided the answer by penning the words ‘written by the automaton of Maillardet’.



The Ethiopian Caterpillar from HODINKEE on Vimeo.