Mostly about my backyard chickens. (Boring, I know), but there are a lot of us out here. Mine are only kept as pampered pets. I could eat a neighbor's chicken, but not MINE. There may be a comment on current events only if I get riled up enough. And there will always be a cartoon or a joke to cheer us. I promise to try my very best to respond to comments. Now I have to figure out how this blogger thingy works....
The
narwhal (Monodon monoceros), or narwhale, is a medium-sized toothed
whale that possesses a large "tusk" from a protruding canine tooth. It
lives year-round in the Arctic waters around Greenland, Canada, and
Russia.
It is one of two living species of whale in the family Monodontidae,
along with the beluga whale. The narwhal males are distinguished by a
long, straight, helical tusk, which is an elongated upper left canine.
The narwhal was one of many species described by Carl Linnaeus in his
publication Systema Naturae in 1758.
Like the beluga,
narwhals are medium-sized whales. For both sexes, excluding the male's
tusk, the total body size can range from 3.95 to 5.5 m (13 to 18 ft);
the males are slightly larger than the females. The average weight of an
adult narwhal is 800 to 1,600 kg (1,760 to 3,530 lb). At around 11 to
13 years old, the males become sexually mature; females become sexually
mature at about 5 to 8 years old. Narwhals do not have a dorsal fin, and their neck vertebrae are jointed like those of most other mammals, not fused as in dolphins and most whales.
Found primarily in Canadian Arctic and Greenlandic and Russian waters, the narwhal is a uniquely specialized Arctic predator. In winter, it feeds on benthic prey, mostly flatfish, under dense pack ice. During the summer, narwhals eat mostly Arctic cod and Greenland halibut, with other fish such as polar cod
making up the remainder of their diet. Each year, they migrate from
bays into the ocean as summer comes. In the winter, the male narwhals
occasionally dive up to 1,500 m (4,920 ft) in depth, with dives lasting
up to 25 minutes. Narwhals, like most toothed whales, communicate with
"clicks", "whistles", and "knocks".